כתבות | דיני ירושה

צו קיום צוואה – ירושות ועיזבונות

| מאת: עורך דין מיכאל גנון

צו ירושה וצו קיום צוואה, הינם מסמכים משפטיים המוסדרים בחוק הירושה ובפסיקת בתי המשפט. על אף קיומה של צוואה חתומה ובנוכחות עדים, על מנת לקיים את הצוואה, ישנו הכרח לתת לצוואה תוקף משפטי מחייב כלפי כולי עלמא (כל העולם), והדבר נעשה באמצעות הנפקת צו קיום צוואה, באמצעות הרשם לענייני ירושה (רשם הירושה) או באמצעות בית הדין הרבני.

 

במאמר זה נתרכז בצו קיום צוואה המונפק ע"י הרשם לענייני ירושה. צו קיום הצוואה מורכב הן מהצוואה עצמה והן מהצו של רשם הירושה או בית הדין הרבני, צו הנותן תוקף משפטי מחייב לצוואה. את צו הירושה מנפיקים כאשר אין צוואה, ואז חלוקת הירושה תהיה על פי דיני הירושה, אך כאשר ישנה צוואה, גוברת הצוואה על דיני הירושה.

 

מתי יהיה תוקף לדיני ירושה, כאשר קיימת צוואה? או כאשר הצוואה נפסלה ע"י ביהמ"ש המוסמך או כאשר המדובר בנכסים אשר אינם כלולים בצוואה. צו קיום צוואה יינתן בישראל, לגבי מוריש אשר בעת פטירתו התגורר בישראל, גם אם לא היו למוריש נכסים בישראל, ולחילופין, יינתן צו ע"י רשם הירושה לגבי מוריש אשר נפטר מחוץ לישראל, אך הותיר נכסים בישראל. כלומר, המבחן הוא מבחן הזיקה. האם למוריש הייתה זיקה לישראל, אזי רשם הירושה ייתן צו קיום צוואה. במקרה שהמוריש לא היה מקום מושבו בישראל בעת פטירתו, אך הותיר נכסים בישראל, יעביר רשם הירושה עניין זה לידי בית המשפט לענייני משפחה, ובהסתמך על חוות דעת הדין הזר של מקום מושב המוריש, ייתן ביהמ"ש למשפחה צו קיום צוואה מתאים.

 

רצוי להגיש את הבקשה לצו קיום הצוואה, בסמוך לפטירת המוריש, אך אין הדבר הכרחי. רשם הירושה לא ידחה בקשה לצו קיום צוואה, אך ורק בשל איחור במועד הגשת הבקשה לצו קיום.

 

לעיתים, על רשם הירושה לתת צו ירושה וצו קיום צוואה בו זמנית. נניח, מקרה בו אדם ערך צוואה, ולאחר 20 שנה מיום עריכתה נפטר. במקרה כזה, ייתכן כי חלק מהיורשים על פי הצוואה, אינם עוד בין החיים, ומצד שני, נולדו בינתיים יורשים פוטנציאלים נוספים. כן, ייתכן מקרה כי בין יום עריכת הצוואה לבין יום הפטירה, חלו שינויים במצבת הנכסים של המוריש, ואין התייחסות כללית בצוואה מה קורה במקרה כזה. כך, על החלקים שהמוריש מוריש על פי הצוואה, יינתן צו קיום צוואה, ועל החלקים עליהם לא חלה הצוואה, יינתן צו ירושה.

בדרך כלל, מקרים כאלו מגיעים לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, ומשכך אנו ממליצים, כי אדם העורך צוואה, ובינתיים חל שינוי משמעותי במצבת נכסיו, יואיל ויערוך צוואה נוספת, המבטלת את הצוואה הקודמת ומשקפת את תמונת המצב המציאותית של נכסי המוריש.

 

לעיתים אנו נתקלים במקרים בהם אדם מבקש לחלק את ירושתו טרם מותו. ראשית, נקדים ונאמר שאין דבר כזה לחלוטין. הירושה של אדם מתגבשת אך ורק לאחר מותו. אדם יכול לתת מתנה חלק מרכושו בעודו בחיים, אך אין הדבר נחשב חוקית לחלוקת הירושה. מתן מתנה ליורש על פי הצוואה, בעודו של המוריש בחיים, יכול להיות רעיון טוב, באם המוריש צופה פני עתיד ורואה כי לאחר מותו יפרצו מלחמות ירושה במשפחה, ורצונו של המוריש לראות בעיניו כי אותו יורש מקבל את הרכוש המיועד לו.

במקרה כזה וכאמור, יש לעדכן את הצוואה ולערוך צוואה חדשה.

לעניין זה, נבהיר כי לא קיים דבר כזה תיקון צוואה או שינוי בצוואה. כל שינוי ולו הקל ביותר בצוואה, דורש עריכת צוואה חדשה. כמובן, שכל תוכנה של הצוואה חייב להיות חוקי ובהתאם לתקנת הציבור, לפי הקבוע בחוק הירושה ובפסיקת בתי המשפט. איך יודעים? מתייעצים עם מקצוען. ייעוץ ראשוני חינם

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באזרחי, דיני עבודה, דיני ביטוח, דיני בנקאות ועוד...
מתמחה בגישור, גירושין, דיני ירושה, דיני משפחה ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (3)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (101)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (11)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: