כתבות | דיני משפחה

בגדת בבעלך? תיזהרי!

| מאת: עורך דין אפרת אביב

בדרך כלל, המונח בגידה נוגע להקשרים רבים, אשר נוגעים להפרת אמונים של יחיד במדינתו ומולדתו. למשל - כאשר אדם ביצע פעולה הנחשבת כלא נאמנה כלפי מדינתו. למינוח זה היה מלווה אות קלון וסלידה מאותו האיש אשר ביצע מעשה הנתפס כנתעב. עם זאת, המונח בגידה עוסק גם ביחסים שבין אדם לחברו, או בן או בת זוגו. נסביר: מדובר במונח אשר משמש להפרת אמון בכל מערכת יחסים בינאישית, לרבות מוסד הנישואין. תופעת הבגידה ידועה בחברה, ככזאת שמטלטלת את חייהם של בני זוג, בין אם נשואים ובין אם לא. ככלל, כל זוג באשר הוא, יגדיר בינו לבין עצמו במעין "חוזה בהתנהגות", מהם הקווים האדומים במערכת היחסים, אשר מעבר עליהם יהווה בגידה.

 

במאמר זה נדון בסיום יחסי נישואין לאור בגידה, ונבחן את הנושאים הבאים בקצרה: השוני בין הערכאות המשפטיות וכן השלכות בגידה על הליך הגירושין.

 

בית המשפט לענייני משפחה:

 

בית המשפט לענייני משפחה אינו מייחס חשיבות רבה לעניין בגידה במערכת היחסים, מה גם שהצד הבוגד אינו רלוונטי לעניינו, פרט לטענת תום לב וגם זאת במקרים אחדים בלבד. בית המשפט לענייני משפחה אינו מוסמך לדון בנושא הליך הגירושין ומכאן, שההתעסקות בבגידה אינה רלוונטית עבורו. למעשה, בית המשפט לענייני משפחה יעסוק בנושאים הנלווים לדין האישי, כמו לדוגמא: תביעת רכוש, תביעת מזונות אישה, תביעת מזונות ילדים וכדומה. במקביל לבית המשפט לענייני משפחה, ישנה ערכאה נוספת – בית הדין הרבני, שבו נעסוק בהמשך.

 

בית הדין הרבני:

 

על אף האמור בחלק הקודם, בית הדין הרבני, אשר סמכותו לדון בענייני נישואין וגירושין, על פי חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג–1953, רואה בחומרה רבה, בגידה במערכת יחסים של בני זוג נשוי, במיוחד כאשר הבגידה נעשתה על ידי האישה. הסיבה העיקרית לכך, היא מכיוון שבגידה נחשבת בדת היהודית כאחת מעילות הגירושין.

 

ראשית, יש להעיר כי סמכותו הבלעדית של בית הדין הרבני מאפשרת לערכאה הנ"ל לדון בכל הנושאים שקשורים מטבעם להליך. כאשר מדובר בגירושין, ניתן לדון בערכאה זו בכל הנושאים ה"כרוכים", כלומר רכוש, ילדים, כתובה ועוד, אם כי ענייני התא המשפחתיים (למעט לנישואין וגירושין), מטבעם מתדיינים בבית המשפט לענייני משפחה.

 

בגידה כעילת גירושין:

 

על מנת לקבל גט על ידי בית הדין הרבני, יש צורך בעילת גירושין, שהיא סיבה הקבועה בהלכה, שבגינה ניתן להתיר נישואיהם של שניים. יש לציין כי בעבר, הסכמת גט מצדן של נשים, לא הייתה מחייבת, אך כיום יש צורך באישורן, במידה ומתקיימת עילה.


מעשה כיעור – עילה זו עומדת בפני הגבר בלבד והיא כנגד אשתו. מעשה כיעור מוגדר על ידי בית הדין הרבני, כמעשה שאישה צנועה לא תעשה כאשר היא נשואה. ניתן לפרש זאת כחשד לבגידה. לדוגמא: אישה נשואה אשר נכנסת לחדר סגור עם גבר לבדה, יכולה להיחשד במעשה כיעור. לא אחת, הגיעו לפתחו של בית הדין הרבני טענות בדבר מעשה כיעור גם על סיטואציות חברתיות ברורות, זאת רק בשביל להקים את העילה. לדוגמא, אישה שעובדת במשרד עם גבר ולכן שוהה עמו במשרד. גם כאן, בחלק מהמקרים התקבלה עילת כיעור. מקרים שתוארו בהיפוכם, כלומר, גבר שנהג בדרכים כאלה, לא היוו עילת גירושין.

 

בגידה – עילה שעומדת לטובת הגבר כנגד אשתו. מדובר בבגידה ברורה עם ראיות לביצועה, אחרת היה נתפס הדבר כמעשה כיעור. על פי ההלכה הדתית, בגידה הינה מעשה ניאוף של האישה עם גבר שאינו בעלה והיא "בעילת זנות". כאשר מוכחת הבגידה לבית הדין הרבני, אזי האישה אסורה "לבעלה ולבועלה". כלומר, זו עילה המחייבת גירושין באופן מוחלט. במידה ויסלח הגבר, לא יאפשרו בתי הדין הרבניים את חזרתו לאישה. בנוסף, אם האישה תרצה להתחתן בעתיד עם הגבר שבגדה עמו, לא תוכל לעשות כן, מכיוון שיירשם במרשם בתי הדין הרבני ויחול איסור נישואין עליה אתו.

 

נעיר כי ישנן עוד עילות גירושין רבות, שלא נזכיר במאמר זה.

 

סיכום:

 

כאמור, במאמר זה דנו בנושא הבגידה, תוך דגש ממשי על בגידה בעיני בית הדין הרבני. יצוין, כי כיום נורא קשה להוכיח בגידה לבית הדין הרבני, בשל העובדה כי על מנת להוכיח את האקט עצמו, יש צורך לצלם או להביא ראיות כנגד האישה. אותן ראיות עלולות לפגוע בפרטיות האדם ומכאן שנוצר סתירה בין הדברים. בנוסף, בית המשפט לענייני משפחה לא ייתן חשיבות לטענת הבגידה, היות והוא אינו מתעסק בהליך הגירושין.

 

לסיכום: אם אתם נמצאים בהליך גירושין, מומלץ תחילה להיוועץ עם עורך דין מומחה לא רק בדיני המשפחה, אלא גם מומחה בערכאות השונות. זאת, על מנת שיוכל לכוון אתכן/ם בהתאם ובצורה מקצועית, וכן להגן על האינטרסים שלכן/ם.

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באפוטרופסות, אזרחי, גירושין, דיני עבודה ועוד...
מתמחה באפוסטיל, גירושין, דיני עבודה, דיני בנקאות ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (3)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (101)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (11)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: