כתבות | דיני משפחה

הורות משותפת - ההגדרה והיתרון:

| מאת: עורך דין אפרת אביב

ההנחה היא שהורי ילד, אשר בחרו להביאו לעולם, יהיו מעוניינים לגדלו על הצד הטוב ביותר, תוך מתן אפשרויות רבות וכן תוך יצירת כר פורה ביותר להתפתחותו של ילדם. אך באותה הנשימה נשאלת השאלה: מהי הדרך הטובה ביותר?

 

מעת לעת עולות שיטות חדשות, לגבי טיפול וגידול ילדים. אחת השכיחות ביותר, המוכחת מחקרית מזה שנים, היא הורות משותפת, דהיינו, שני ההורים שותפים באופן פעיל ואפקטיבי, בגידול וטיפוח ילדם. במאמר זה נסקור מהי הורות משותפת, נסביר על הכלת העיקרון האמור בחוק הישראלי על ידי משמורת משותפת וכן נציג את העמותה הפועלת להחדרת העיקרון בחקיקה ובתפיסה החברתית - שהיא עמותת "הורות משותפת = טובת הילד".

 

מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין לענייני משפחה.

 

מהי הורות משותפת?

 

הורות משותפת היא תפיסה סוציאלית–חברתית, המתייחסת לדרך פעולה בניהול חיי משפחה. בהתאם לתפיסה זו, צריכה להתנהל בין ההורים חלוקה שוויונית, כאשר מדובר בגידול ילדם. לכאורה, הדבר מובן מאליו כאשר מדובר בתא משפחתי של זוג הורים החיים יחדיו, אם כי בבחינת הדברים לעומק, תמיד יהיה ניתן לזהות הורה אחד, שהוא פחות מעורב בכל הנוגע לחינוך וכו'. זאת ועוד, תפיסה זו מגיעה לאחר שנים של מידור אבות מגידול ילדם, זאת בשל היות האם "עקרת בית" והאב מפרנס. מכאן, שגידול הילדים הוטל לבדו על האם.

 

עם השינוי החברתי שאותו עוברות נשים וכן שינויים בתאים המשפחתיים המוכרים, נכנסה תפיסה זו. תפיסה זו הוכרה לראשונה בבריטניה, שם הוטמעה בחקיקה, החל משנת 1989 (shared parenting). בארה"ב ובקנדה מכירים במושג וכעת נמצאים בשלבי הטמעה בחקיקה. אחד הביטויים להורות משותפת, יכול להיות מובא דווקא כאשר מדובר בתא משפחתי אלטרנטיבי, ואז, קיימת עדיפות לחוזה המגדיר את אופן גידול הילדים בצורה שוויונית, לדוגמא: כאשר מדובר בהורים גרושים, חד מיניים, שותפים להבאת ילד לעולם שלא בהכרח נמצאים ביחסים אינטימיים וכדומה.

 

משמורת משותפת כנגזרת לתפיסת הורות משותפת:

 

אחת מדרכי הביטוי של התפיסה בחוק הישראלי, היא כאשר מדובר במשמורת משותפת. משמורת הינה הגדרת מקום המחייה של קטין, על ידי אחד מהאפוטרופוסים שלו, המוגדר כהורה משמורן. במקרה של משמורת משותפת, הרי ששני ההורים הינם "משמורנים" ומקום מחייתו של הקטין יחולק שווה בשווה אצל הוריו, לפי זמנים מוגדרים מראש. כלומר, לילד יהיו שני חדרים שונים בבתים שונים, בשניהם ינהל את חייו.

 

בדומה לתפיסת הורות משותפת, היתרון בסוג המשמורת האמור, הוא במעורבות שני ההורים בחייו של הילד, שלתפיסתם, זו השיטה הטובה ביותר המבטיחה התפתחות תקינה של ילד.

 

פסיקות אודות משמורת משותפת, הן פרי העת האחרונה. מימושן, הוא בעיקר על פי רצונם של ההורים, כמו גם על פי החלטת בית המשפט, בדבר טובתו של הילד. לא פעם עלו טענות נגדיות, בדבר יצירת בלבול ותחושת חוסר יציבות בחייו של ילד הגדל בצורה שכזו. כאמור, הבחירה תעשה בבחינת אישיותו של הילד הנבחן, בהתאם לגילו ולרצונותיו, וזאת כאשר הוא בוגר נפשית ומבין בעניינו.

 

קידום הורות משותפת בישראל: בישראל קיימת עמותה, שכל מטרתה היא לקדם את התפיסה של הורות משותפת בישראל, והיא עמותת "הורות משותפת = טובת הילד". לפי שמה, העמותה מקדמת כי התפיסה בדבר הורות משותפת, תואמת את עקרון העל, שעל פיו מונחים בבחינת מצבם של ילדים, עקרון טובת הילד. מלבד להטמעת המינוח והחדרת נושא משמורת משותפת אצל הורים גרושים, העמותה עוסקת ביצירת שוויון לשני ההורים, כאשר החוק מגביל זאת, לדוגמא ביטול חזקת הגיל הרך, אשר קובעת באופן אוטומטי את שהות ילד מתחת לגיל 6, אצל אמו. עוד עוסקת העמותה בשינוי מנוחים משפטיים שכיחים, כגון "הסדרי ראייה" ל"חלוקת זמני שהות". לטענתה, שינוי השם יעיד על כוונת המפגשים והנכונות לביצועם.

 

סיכום:


הורות משותפת והתפיסה המלווה אליה, בהחלט תואמת לאורח החיים המשתנה, שבו הורים לוקחים חלק פעיל בגידול ילדם, וזאת, כאמור, בהתאם לשינוי החברתי שבו נשים החלו לצאת לעבודה. לאט לאט אנו חווים עלייה בהטמעת התפיסה בישראל, הן בשינויים ובוועדות השונות הנוגעות לשוויון הורי, לאחרונה אף בדבר פסק דין לעניין מזונות. בכל נושא הקשור לילדים, יש להכיר בהשלכות המשמעותיות לחייו של הילד. אי לכך, וכאשר עוסקים בנושאי משמורת או הסכמים לפני הבאת ילד לעולם, חשוב ומומלץ להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה. עורך דין מסוג זה יוכל להציג את כלל המשמעויות המשפטיות בנוגע להחלטות שיתקבלו.

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה בגירושין, דיני ירושה, דיני משפחה, משמורת ילדים ועוד...
מתמחה בגישור, גירושין, דיני עבודה, דיני ביטוח ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (3)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (101)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (11)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: