עשרת הדיברות בחקירה משטרתית

| מאת: עורך דין אדי אבינועם

עשרת הדיברות בחקירה משטרתית

 

מאמר פרי עטו של עו"ד פלילי אדי אבינועם.

החקירה המשטרתית לחשוד כלשהוא בעבירה פלילית, בין אם החוקר היה אדיב או פחות אדיב, הינה מסוג המקרים עליו היה מוותר כל חשוד ברצון, לו היה הדבר ניתן לבחירתו.

המצאות במצב בו מוטחות האשמות בנחקר על ביצוע עבירה פלילית כזו או אחרת, כאשר קיים פער עצום בין החוקר המתוודע לנתונים המצויים בידו בטרם חקירת החשוד, שלעיתים אינם ידועים לנחקר, יוצר מצב בלתי שוויוני בפער ה"כוחות" שבין החוקר לנחקר לא רק כמחשיד מול חשוד, אלא ב"פער המידע" שבין הנחקר לחוקר, זאת עוד בטרם המעמד הלא נעים שבנטילת טביעות אצבע מהחשוד ולעיתים אף צילומו ובהכנסת תמונתו לאלבום העבריינים, רחמנא ליצלן, ובהמשך אף לעיתים, מעצר ממש עד להבאה בפני שופט. אז מה עושים בעצם? ולא פחות חשוב מה בעצם אסור ובתכלית האיסור לעשות?

 

1.רבים לא יודעים שלכל חשוד או מי הנחקר כחשוד בעבירה פלילית קיימות זכויות דיוניות ומהותיות. ראש וראשונה לזכויות – הזכות להיוועצות בעורך דין.

היוועצות בעורך דין בטרם חקירה או מיד בתחילת החקירה, לא רק שתמתן הלחץ בו מצוי הנחקר אלא היא אף תאפשר לו לשקול היטב בטרם מסירת גרסתו, אפשרויות התמודדות עם החקירה המהותית תוך הסבת תשומת ליבו לזכויותיו ותרגילי חקירה שהוא עלול ליפול כקורבן להם. גרסה ראשונית אותה מוסר חשוד בחקירתו הינה בעלת משקל רב ואבן פינה לכל המשך חקירותיו אם יהיו בהמשך, או כגרסה שיינתן לה משקל רב באם יועמד לדין בעתיד. מכאן החשיבות העצומה שבהיוועצות הנחקר עם עורך דינו בטרם מסירת הגרסה הראשונית במשטרה. קיימת חשיבות כי הייעוץ יינתן על ידי עורך דין שזהו תחום עיסוקו וייצוגו, ובמילים אחרות, עורך דין שתחום התמחותו הוא התחום הפלילי – עורך דין פלילי . ישאל השואל וכי מדוע עו"ד פלילי דווקא ולא כל עו"ד? הרי תחום עריכת הדין אינו מחייב מומחיות ספציפית כדי לעסוק בנישה כזו או אחרת כדוגמת הרפואה. לכאורה נכון, משום שמי שלמד משפטים, סיים התמחות ועבר את בחינות הלשכה זכאי להיות עו"ד וככזה לעסוק בכל התחומים המשפטיים ותתי התחומים המשפטיים. אלא שבפועל כשם שמי שנזקק לרופא עיניים לא יעז לשחק בבריאות עיניו ויבחר ללכת לאורטופד, כך גם מי שמוחשד או מואשם בתיק פלילי, טוב ייעשה אם יבחר לו עו"ד פלילי שייצג ולא עו"ד שתחום עיסוקו אזרחי. התמקצעות בתחום הפלילי היא אבן יסוד לייצוג וטיפול משפטי הולם למי המסתבך בפלילים. עו"ד פלילי וותיק ומנוסה ידע להעניק ייעוץ לווי וטיפול משפטי הולם ומתאים ללקוח החשוד או הנאשם.

 

2. אין להגיע לחקירה משטרתית, ככל שהחשוד/הנחקר מגיעים לתחנה בזימון טלפוני או בזימון בכתב, רעבים או צמאים. החקירה היא בבחינת מעמד מלחיץ ולעיתים אף מאתגר שכלית ורגשית. להיות רעב או צמא בטרם כניסה לחקירה לא יהיה מעשה חכם ונכון. הנחקר/החשוד צריך להיות מרוכז מפוקס ובמלוא חושיו. יובש בגרון מצמא או בטן מקרקרת תוך כדי חקירה עלולים לפגוע בהבנת השאלות ובתוכן ואופן מתן התשובות. מומלץ אף להצטייד בבקבוק מים טרם כניסה לחקירה. יש והחוקר יציע במהלך החקירה הפסקה לאוכל ולשתייה על חשבון משטרת ישראל – מחווה אנושית לחלוטין, אך רצוי להגיע כאמור לחקירה על "בטן מלאה".

 

3. עם הכניסה לחדר החקירות זכרו שהחקירה/התשאול החל. זאת גם אם עדיין לא נכתבה מילה אחת. גם שיחה בעל פה נחשבת לחקירה וכל דבר שייאמר מפיכם ייחשב ועשוי להיות מתועד הן בדרך הקלטה שאינכם מודעים לה והן בדרך מזכר או זכרון דברים שהשוטר ימלא לאחר מכן. זכרו שאתם בחדר חקירות ולא בשיחת סלון חביבה עם חברים. אין מקום לשיחות חולין בחדר החקירות.

4. הקשיבו היטב לשאלות שאתם נשאלים. לעיתים השאלות מנוסחות באופן שהן מכילות תתי שאלות ,ותשובה של כן או לא מצידכם תתייחס לכל מרכיבי השאלה שנשאלתם...יתר על כן לעיתים אתם עשויים להשאל שאלה הכוללת בתוכה אף הנחה אותה מניח החוקר ותשובתכם תחייב אישור ההנחה למרות שאולי לא התכוונתם. למשל , נחקר יכול להשאל " מתי זה היה כשנתת לו 2 אגרופים?". השאלה מניחה או קובעת שהנחקר נתן 2 אגרופים כשלכאורה מה שמנסה החוקר לברר היא מתי התרחש הארוע. תשובת נחקר לשאלה מתי בלבד ללא התייחסות לחלק המהותי – האם אכן נתן 2 אגרופים, תצמיח עמדה כי החשוד למעשה הודה כי הכה ב2 אגרופים...

 

5. להמנע בחקירה מהענות להצעות מצד החוקר למפגש מנחם מצד בני המשפחה במהלך החקירה. ייתכן שהרצון של החשוד לקבל חיבוק עידוד מאשתו בשעה לא נעימה של חקירה באזהרה תנוצל לתיעוד המפגש בין החשוד לאשתו שעלול להביא לשפיכת ליבו בפני האשה,כשלחשוד התמים לא היתה כל מטרה שצד נוסף ישמע את מה שרצה לספר לאשה.

 

6.הצעה לעבור בדיקת פוליגרף מצד המשטרה היא הצעה לגיטימית אך לא מחייבת את החשוד לקבל הצעה זו. תוצאות פוליגרף אינן יכולות להיות מוצגות בהליך הפלילי במסגרת שמיעת ראיות ,אם יוגש בעתיד כתב אישום כנגד החשוד.

 

7.ככל שטענתכם הנחרצת היא לחפות מוחלטת על טענת המתלונן כי היכיתם אותו , גנבתם ממנו וכו\', עימדו על רצונכם לערוך עימות מול המתלונן. התעקשו על כך. סירוב המשטרה או סירוב של המתלונן עשוי לשחק לטובתכם בעתיד.

 

8. הקפידו שכל מה שאתם אומרים יתועד בכתב סימולטנית על ידי החוקר. עימדו על כך. זוהי זכותכם המלאה.

 

9. בסיום החקירה הקפידו היטב לקרוא את עדותכם בטרם אישורה בחתימתכם. ככל שהבחנתם כי ישנם דברים שנאמרו מפיכם והם לא תועדו , התעקשו שהדברים יוספו. ככל שהבחנתם שנרשמו דברים לא מדוייקים או שלא נאמרו כלל מפיכם , התעקשו לתקן הדברים כדי שהכתוב ישקף לחלוטין תשובותיכם. בעתיד במידה ולא תנהגו כך, תתקשו לשכנע בבית המשפט שאמרתם ולא נכתב או מה שכתוב לא מדוייק...

 

10. יצאתם מחדר החקירות ולא נעצרתם? בהגיעכם לביתכם התעשתו ובטרם פנייה לעיסוקיכם הקדישו זמן להעלות על הכתב ככל שזכרונכם עדיין טרי, את מהלך החקירה, השאלות שנשאלתם והתשובות שנתתם לרבות התרחשויות במהלך החקירה- הערות החוקר, שוטרים נוספים שנכנסו ויצאו מחדר החקירות וכן הלאה. מה שכתבתם יהיה לעזר לעורך הדין שלכם בייצוגכם בעתיד ואף לכם את תקראו להשלמת חקירה בעתיד. הרשימה לעיל באה להבהיר בקליפת אגוז נושא מורכב ולא פשוט כלל וכלל וברור שהיא לא באה במקום או כתחליף לייעוץ משפטי ספציפי המותאם למקרה מוגדר. הדברים לעיל נוסחו כלפי נחקר/חשוד זכר, וברור שהדברים רלוונטיים ומתאימים לחשודה/נחקרת.

 

מאמר פרי עטו של עורך דין פלילי אדי אבינועם.

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באפוטרופסות, אגודות שיתופיות, אזרחי, ביטוח לאומי ועוד...
מתמחה בדיני ביטוח, דיני נזיקין, דיני תעבורה, זכויות יוצרים ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (3)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (101)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (11)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: