כתבות | דיני ירושה

מהי המשמעות של צו קיום צוואה?

| מאת: עורך דין אפרת אביב

מלבד תחושת האובדן הקשה בשל מותו של אדם קרוב, לעיתים מתעוררות מחלוקות הנוגעות לירושתו של הנפטר. על מנת למנוע מחלוקות אלו, המובילות לעיתים עד לכדי קרע משפחתי, יכול הנפטר, בעודו בחיים, להורות על אופן חלוקת רכושו. משלא הורה על כזו, החוק הישראלי קובע ברירת מחדל. המחלוקות לרוב מתעוררות כאשר אין הסכמה לגבי הצוואה שאותה הותיר הנפטר, ואז המחלוקת הכספית תופסת מקום נכבד ויקר בין בני המשפחה.

בשורות הבאות נעסוק במהות הצוואה וחשיבות עריכת הצוואה בעוד המצווה בחיים. תחילה - נציג חקיקה בנושא חשוב זה, ובהמשך נעמוד על דרכי עריכת הצוואה ואף נבחן דרכי התנגדות לצוואה. כל זאת נעשה ונכתב עבורכם/ן, קוראים וקוראות:

חקיקה בעניין ירושות וצוואות בישראל:
החוק המסדיר את כל ענייני הירושות והצוואות בישראל, הינו חוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן: "חוק הירושה"). חוק הירושה עוסק בדין החל על ירושות ועל צוואות, הן בפן הטכני הנוגע לנראות המסמכים והן בדרכי מימושן. מלבד זאת, חוק זה מסדיר את סמכותו של רשם הירושות, שהוא האחראי לבדיקת המסמכים האמורים ולקיומם, וכן את סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה, בעת הצורך.

מהי צוואה?
צוואה כתובה הינה מסמך מנחה, הנערך על ידי אדם שמעוניין להסדיר בחייו, את דרך חלוקת רכושו לאחר מותו. אדם זה יקרא "מצווה", מלשון ציווי. האדם שעורך צוואה, למעשה מצווה מה לעשות עם רכושו בעת מותו. מטרת כתיבת הצוואה, היא לעיתים להכניס את אלו שאינם יורשים טבעיים, לחלוקת הרכוש, או ליצור סדר ולמנוע ריבים לאחר מותו של האדם. הדרכים לביצוע הצוואה מוגדרות בחוק הירושה, וזאת במטרה שלא להוביל להונאות וכדי לוודא כי נעשה רצונו החופשי של מותיר הצוואה.

דרכים לערוך צוואה:
חוק הירושה מציין מספר דרכים שבהן ניתן לערוך צוואה כדין:

(1) צוואה בכתב: זוהי הצוואה הסטנדרטית, הנרשמת בכתב ידו של המותיר. עליה לכלול בתוכה את חתימת המותיר ותאריך כתיבת הצוואה.

(2) צוואה בפני עדים: זוהי צוואה הנכתבת בכתב. עליה לשאת את חתימת המותיר וכן תאריך. מלבד זאת, היא צריכה להיערך על ידי שני עדים שלא נהנים מהצוואה, על מנת שלא ייווצר ניגוד אינטרסים והשפעה מטעה על המותיר.

(3) צוואה בפני רשות: זוהי צוואה הנעשית מול אחד מהגורמים הבאים: בית משפט לענייני משפחה, רשם הירושות, בית דין רבני או נוטריון, על ידי אמירת הצוואה בעל פה ורישומה על ידי הגוף שלפניו יופיע המצווה.

(4) צוואה בעל פה: זו צוואה הנעשית במקרים חריגים בלבד. צוואה זו מכונה גם "שכיב מרע", והיא תעשה רק כאשר מדובר באדם הנמצא על ערש דווי וימיו ספורים. בשל העובדה כי מדובר בצוואה מורכבת וקשה להוכחה, אזי על האדם העורך את הצוואה, להיות במצב של שכיב מרע, הן מבחינה אובייקטיבית והן מבחינה סובייקטיבית.

צו קיום צוואה:
כאשר אדם נפטר, צוואתו לא תמומש באופן אוטומטי. על היורשים לפנות לרשם הירושה, על מנת להגיש בקשה לקיום צו צוואה, במידה וקיימת צוואה, או לחילופין, צו קיום ירושה, באם אין למנוח צוואה, או שלא יודעים כי עשה כזאת. רשם הירושה יבחן את הבקשה, ראשית על ידי פרסומה, על מנת לבדוק שאין מתנגדים לבקשה. במידה ולא הוגשו התנגדויות לקיום הצוואה, תועבר הבקשה לבית המשפט לחלוקת הרכוש.

התנגדות לצוואה:
כאמור, הבקשה למתן צו קיום צוואה, מפורסמת על ידי רשם הירושות. מטרת הפרסום היא לוודא שאין מתנגדים לצוואה האמורה, בעיקר בשל מניעים לא כשרים. הסיבות להתנגדות מצד גורמים שלישים, יכולות להיות רבות ומגוונות, ומכאן - שאין מדובר ברשימה סגורה. מבחינת הערכאות השיפוטיות, ההתנגדות מעוררת מחלוקת משפטית מורכבת, וקבלת ההתנגדות עלולה לנגוד את רצונו של המת, ומכאן - שהערכאות יבחנו לעומק הדברים את הבקשה להתנגדות ולא יאשרו אותה בקלות.
יוער, כי נטל ההוכחה מוטל על המתנגד: עליו להציג ראיות ברורות המאששות את טענותיו. כל אלה - בשל נוקשותו של בית המשפט, בכל הנוגע לשינוי צוואה של מנוח, ללא הוראה מפורשת מצדו.

צו ירושה או צו קיום צוואה?
צו ירושה
יינתן במקרה שבו המנוח לא הותיר אחריו צוואה מוסדרת, שבה הסדיר את חלוקת עזבונו בין היורשים שאותם בחר. לעומת זאת, צו קיום צוואה יינתן במקרים שבהם המנוח הותיר צוואה מסודרת שבה מפורטים היורשים וכן אופן חלוקת העיזבון.
ההבדל הניכר בין צו הירושה לצו קיום הצוואה, הינו היורשים: הגשת בקשה לצו ירושה, תעשה אך ורק על ידי היורשים הטבעיים על פי דין, הקבועים בחוק הירושה. לעומת זאת, בצוואה, יוכל המנוח לבחור למי להוריש את עזבונו, גם אם אינם נחשבים ליורשיו הטבעיים או ללא קשר דם כלל.

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באזרחי, דיני עבודה, דיני חברות, דיני ירושה ועוד...
מתמחה באזרחי, דיני עבודה, דיני משכנתאות, דיני בנקאות ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (2)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (100)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (10)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: