כתבות | דיני משפחה

מדור ספציפי

| מאת: עורך דין אפרת אביב

כידוע, הדין האישי במדינתנו מושתת על ההלכה היהודית–דתית. למצב זה, יש השלכות מורכבות על חיי היום יום, על אופי ניהול זוגיות בין בני זוג יהודים, ויתרה מכך, על ניהול הליך גירושין בין בני זוג. במדינתנו, קיימות ערכאות שיפוט מקבילות, המחזיקות בסמכות מקבילה לדון בנושאים הנלווים להליך נישואין וגירושין. בין נושאים אלו, נמצאים: מזונות, ילדים ואישה, רכוש, משמורת וכדומה. הערכאות הינן בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני. הדין המנחה בענייני גירושין ובנושאים נלווים לעיתים, הינו דין דתי קדום, ומכאן – שבית הדין הרבני, מחזיק בסמכות בלעדית לעסוק בהליך נישואין וגירושין בין בני זוג יהודים. מאחר ומוסד הנישואין בהלכה היהודית מושתת על אמונה, כבוד הדדי, אמינות והרמוניה בין בני הזוג, אזי בית הדין הרבני לא יאפשר לבני זוג להתגרש בקלות.

 

זאת ועוד, בשנים האחרונות נראתה עליה משמעותית באחוזי הגירושין בארץ, וכידוע לכולנו, מדובר בהליך מורכב, הן מבחינה רגשית והן מבחינה משפטית. אלא שישנן אפשרויות להתמודדות עם הליך זה, שלא כולם מודעים אליהן. במאמר הבא, נעסוק במדור ספציפי: נבין מהו מדור ספציפי, למה הוא משמש, עבור מי הוא רלוונטי, והאם כדאי כלל להשתמש באפשרות למדור ספציפי. כל זאת – נעשה ונכתוב עבורכם ועבורכן, קוראים וקוראות, כדלקמן:

 

מה זה מדור ספציפי?

חובת הבעל לאשתו כוללת דאגה לרווחתה, דאגה למזונותיה, וכן – על הבעל חלה החובה גם לדאוג לאשתו למדור. הכוונה במדור הינה מגורים. גובה החיוב, הוא לפי כבודו ולפי כבודה של אשתו, כפי שנאמר "עולה עמו ואינה יורדת". כלומר, רמת החיים שלה הורגלה האישה בעת הנישואין, הינה רמת החיים שאותה תחייה, ועל בעלה לדאוג לה, גם בעת הגירושין. חובה זאת, כמובן, מבוססת על ההלכה היהודית–דתית, לפיה הבעל מחזיק בחובות רבים כלפי אשתו. לעיתים, ריב ומדון מעכירים את האווירה הביתית בין בני הזוג, ונראה שאין מנוס מכך אלא להתגרש ו'לפרק את החבילה'. מטבע הדברים, ישנם דברים אשר לעיתים שכיחות עומדים במוקד המאבק בין בני הזוג, כמו לדוגמא – דירת המגורים שבה חיו יחד, עניין משמורת הילדים ואף מזונות הילדים. אלא שבמאמר זה נעסוק במדור – דירת המגורים.

 

סוגיית המדור הספציפי היא אחד ממוקדי המחלוקת הקשים, המורכבים והסבוכים ביותר בדיוני בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני. במקרה שבו הבעל סורר ותובע פירוק שיתוף, כלומר, לפרק את השיתוף הקיים בינו לבין אשתו במערכת הנישואים, אזי תהיה לאישה זכות להגיש בקשה למדור ספציפי. המשמעות היא כי האישה תמשיך במגוריה בביתה – ייתכן אף ללא הגבלת זמן.

 

מדור ספציפי - מתי וכיצד?

כאמור, במקרה שבו הבעל תובע פירוק שיתוף, זכותה של האישה להגיש בקשה למדור ספציפי. למעשה, בקשתה היא להישאר בבית בו חי הזוג במשותף. יובהר כבר בשלב זה, כי מדור ספציפי הינו 'כלי מלחמה' ומאבק של האישה בלבד. כלומר, גבר אינו יכול להגיש בקשת מדור ספציפי. זאת – בשל העובדה כי הזכות למדור ספציפי מעוגנת בדין תורה, לפיו על הגבר לדאוג לרווחת אשתו וילדיו. מכאן גם נבין, כי תביעת מדור ספציפי אינה רלוונטית במקרה של נישואין אזרחיים או ידועים בציבור, שכן הדין אינו מכיר בהם. אם המקרה הפוך והאישה היא הסוררת, אזי הבעל אינו יכול להגיש תביעת מדור ספציפי, ומכאן – כי מדובר בתביעה הנתונה להחלטתה ולזכותה של האישה בלבד. תביעה למדור ספציפי ניתן להגיש הן בתביעה לשלום בית והן במסגרת תביעת מזונות האישה, וזאת בשל מהותן של התביעות. תביעת שלום בית לדוגמא, הינה תביעה אשר מבקשת לכפות על בני הזוג לחיות בשיתוף ולנסות ליישר את ההדורים בין בני הזוג.

 

בית הדין הרבני אינו יכול לאכוף על הגבר לחזור ולחיות עם אשתו בבית ולנסות ליישר את ההדורים עמה , כלומר – הוא אינו יכול לאכוף את שלום הבית על הגבר במידה ואינו מעוניין לכך, אך בית הדין הרבני כן יכול לחייב את הגבר למילוי חובותיו כגבר ואב המשפחה, ואז, גם במקרה זה, בית המשפט לענייני משפחה לא יתערב בהחלטת בית הדין הרבני.

 

סוף דבר:

כאמור, במסגרת תובענה לשלום בית, יכולה אישה להגיש צו למדור ספציפי, אשר יקנה לה את הזכות להמשיך ולהתגורר בבית המגורים, אשר תכליתו הבטחת שלום הבית. מכאן נבין כי תביעת מדור ספציפי יכולה לשמש, לא אחת, ל'נקמה' בגבר, או למשחקי כוחות בין הגבר לאישה. כדי להימנע ממצבים אלו, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מומחה בתחומו, שילווה, ייעץ ואף יכוון אתכם/ן בניהול הליך תקין וראוי בהתאם למצבכם/ן האישי.

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באפוטרופסות, אימוץ, אגודות שיתופיות, אלימות ועוד...
מתמחה באפוטרופסות, אימוץ, אלימות, אזרחי ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (2)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (100)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (10)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: