תאונות הקורות באופנוע

| מאת: עורך דין גיל גולדרייך

תאונות דרכים - אופנועים וקטנועים                                                 

 

מרבית תאונות הדרכים הקטלניות הן תאונות דרכים מסוג תאונות אופנוע או תאונות קטנוע.

 

במרבית המקרים תאונת האופנוע (או הקטנוע) היא תאונה קשה שמלווה בפציעות קשות ומותירה את הנפגע עם פגיעות גוף קשות בהשוואה לתאונות דרכים בהן מעורבים כלי רכב עם ארבעה גלגלים.   

 

הסיבות למרבית תאונות האופנוע או הקטנוע:

תאונות החלקה  - החלקה על כביש רטוב ו/או החלקה על כתם שמן ו/או החלקה על מעבר חצייה חלק.

כביש משובש עם מכשולים כגון מהמורות ובורות, שנמצאים בכביש.

אובדן שליטה על האופנוע במהלך הנסיעה.

אי ציות לחוקי התנועה לרבות אי ציות לרמזור.

נסיעה במהירות מופרזת.

התנגשות בהולך רגל.

נפילה של האופנוע או הקטנוע על הרוכב בעת עליה או ירידה ממנו.

פגמים טכניים שיש לאופנוע או לקטנוע, לרבות פגם בייצור.

תיקוני דרך של האופנוע/ הקטנוע.

כוויה מאגזוז רותחשלה אופנוע / הקטנוע.

נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת סמים.

תאונה באשמת כלי רכב אחר.

 

כאן המקום לציין, שקיים הבדל מהותי בין רוכבי אופנוע שנפצעים בתאונת דרכים לבין רוכבי קטנוע, שנפצעים בתאונת דרכים. האופנוע, הוא כלי רכב יציב יותר בהשוואה לקטנוע.

 

לכן, הסיכוי לתאונת אופנוע עקב איבוד שיווי משקל (כתוצאה ממשב רוח לדוגמא) נמוך, בהשוואה לתאונת קטנוע. יחד עם זאת, אם כבר התרחשה תאונת דרכים עם כלי רכב דו גלגלי, התאונות עם אופנועים הן קטלניות יותר לעומת תאונות דרכים בהם מעורבים קטנועים.

 

מרבית האופנועים והקטנועים מבוטחים בפוליסת ביטוח חובה במאגר לביטוחי רכב חובה ("הפול") בע"מ הידוע בכינויו המקוצר "הפול". הסיבה לריכוזן של כמעט כל הפוליסות של האופנועים והקטנועים בהפול היא, ששאר חברות הביטוח מסרבות לבטח את רוכבי האופנוע והקטנוע.

 

סירובן של חברות הביטוח לבטח את האופנועים והקטנועים נובעת מהסיכון הרב לפציעות קשות כתוצאה מתאונות דרכים הטמון בכלי רכב אלה.

 

חשוב לציין, שכמו בכל תאונות הדרכים, אין חשיבות לשאלה מי אשם בתאונה. גם אם רוכב האופנוע אשם בתאונה, הוא זכאי לפיצוים בשל נזקי גוף על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. הפציעות כתוצאה מתאונות האופנוע הן בדרך כלל קטלניות ואנו עדים לפציעות כגון: שברים פתוחים, שברים מרוסקים, שברים עם תזוזה ושברי ענף ירוק במקומות שונים בגוף לרבות בעמוד השדרה, באגן הירכיים, ברגליים, בידיים, בצלעות וכו..

 

בנוסף, במקרים רבים סובלים הפצועים מתאונות אופנוע  מכוויות ושפשופים נרחבים, בכל הגוף, המטומות (שטפי דם תת עוריים), פגיעות ראש וכמובן הם גם עלולים לסבול מתופעות של פוסט טראומה (תסמונת בתר חבלתית) שנקראת גם post traumatic stress disorder   או בקיצור ptsd .

 

היות ומרבית הפציעות של רוכבי האופנוע והקטנוע אינן חבלות יבשות אלא פציעות הנראות לעין, חשוב מאוד לצלם את הפציעות כבר ביום התאונה. עיכוב בתצלום  של אפילו מספר ימים, מוריד את איכות התצלום, וזאת מכיוון שלאחר מספר ימים חלק מהפצעים מגלידים, המצב הרפואי של הנפגע משתפר והוא מרגיש ונראה הרבה יותר טוב.   

 

תשלום תכוף במקרים של פציעה חמורה אשר כתוצאה ממנה הנפגע אינו מסוגל  לשוב לעבודתו למשך תקופה ממושכת, חשוב להיות מיוצג בהקדם על ידי עורך דין מומחה לתאונות אופנוע וזאת על מנת שעוה"ד יפנה לחברת הביטוח בדרישה לקבל תשלום תכוף. התשלום התכוף מהווה בעצם מעין  מקדמה על חשבון הפיצויים המגיעים לנפגע תאונת דרכים.

 

כל סכום שיתקבל במסגרת התשלום התכוף בסמוך למועד הפציעה, יקוזז בסופו של דבר מסכום ההפיצוי הסופי שהנפגע יהיה זכאי לו בסיום התיק.

 

יש להדגיש, שמרבית תאונות הדרכים של רוכבי האופנוע ורוכבי הקטנוע הן תאונות דרכים קטלניות והפציעות של רוכבי האופנוע והקטנוע הן בדרך כלל קשות. לכן, הפרמיות המשולמות עבור פוליסות ביטוח החובה לאופנועים ולקטנועים הן יקרות ביותר בהשוואה לכלי רכב אחרים. כתוצאה מכך, בעלי האופנועים והקטנועים בדרך כלל לא רוכשים פוליסת "ביטוח לכל נהג" שהיא פוליסה יקרה במיוחד, ומסתפקים בביטוח שמי לנהג אחד בלבד.         

 

תאונת אופנוע כשאין ביטוח בתוקף אם רוכב אופנוע או קטנוע שיש לו ביטוח שמי בלבד משאיל את האופנוע / קטנוע לחבר ומתרחשת תאונה, פוליסת ביטוח החובה אינה בתוקף.

 

יש לציין, שבמקרה כזה בו פוליסת ביטוח החובה אינה בתוקף יכול לעיתים רוכב האופנוע / קטנוע שנפצע בתאונת הדרכים לתבוע את הרכב הפוגע על פי פקודת הנזיקין. במילים אחרות, אם לא ניתן לתבוע על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים והרכב השני אשם בתאונה, לעיתים ניתן להגיש תביעת נזיקין בגין נזקי הגוף שנגרמו לרוכב האופנוע שנפצע. במקרה זה מתנהל הליך משפטי שבו יש צורך להוכיח שהאשמה בתאונה הינה של הנהג השני. אם יתברר בבית המשפט, שהנהג השני אכן אשם, קרוב לוודאי שפוליסת ביטוח החובה של הרכב הפוגע אינה מכסה את הנזק, לכן במקרה זה הפוליסה הרלוונטית היא "פוליסת ביטוח צד ג' גוף".

 

אנו ממליצים לכל בעל רכב להשקיע עוד סכום פעוט ולרכוש בצמוד לפוליסת ביטוח החובה שלו גם פוליסת ביטוח לצדדים שלישיים. היות וכל תאונת אופנוע או קטנוע היא בעצם תאונות דרכים, מומלץ לקרוא גם את המאמר שכתבנו בנושא "תאונות דרכים " ובכך לקבל תמונה רחבה ומדויקת יותר על תאונות אופנוע.  

 

תאונת אופנוע / קטנוע שהן גם תאונות עבודה    תאונות אופנוע / קטנוע רבות נחשבות גם כתאונות עבודה וגם כתאונת דרכים.

 

התאונות מתרחשות בשלושה מצבים:

 

1. תאונות בזמן עבודה (שליחים וכו'..)

2. תאונות  בדרך מהבית לעבודה  

3. תאונות בדרך מהעבודה הביתה.

 

תאונת אופנוע מסוג זה נקראת "תאונה משולבת". על תאונה משולבת חלים כללים מיוחדים לכן מומלץ לקרוא את המאמר שכתבנו בנושא זה: "תאונות דרכים שהן גם תאונות עבודה".

 

תאונת פגע וברח גם הולכי רגל, שנפגעו מאופנוע או מקטנוע בתאונת פגע וברח, זכאים לקבלת פיצוי על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. הזכות לפיצוי קיימת גם אם לא ניתן לאתר את פרטי האופנוע או הקטנוע, שגרם לנזק הגוף. במקרה זה, אפשר לתבוע את "קרנית" שהינו תאגיד שקם על פי חוק ומשמש כמאין חברת ביטוח לתאונות פגע וברח.  

 

חשוב לציין, שבכדי שניתן יהיה לתבוע את קרנית חייבים לעמוד במס' כללי התנהגות, לרבות היכולת להוכיח, שהפצוע עשה מאמצים כנים וסבירים כדי לאתר את האופנוע / קטנוע הפוגע.  מומלץ לקחת את הפרטים של העדים לתאונה ולהתייעץ בדחיפות עם עורך דין המומחה לנזקי גוף ובעיקר מומחה לתאונות אופנוע.  

 

לסיכום - המלצות וטיפול מומלץ, לכל מי שנפגע בתאונת אופנוע, או תאונות קטנוע או בכל תאונות דרכים אחרת, לפנות לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי מעורך דין לתאונות דרכים ורצוי מעורך דין שהוא מומחה לתאונות אופנוע או קטנוע. הכוונה לעו"ד המתמחה בתחום נזקי גוף. 

 

יש לפנות לייעוץ משפטי ראשוני סמוך למועד אירוע התאונה. רוכבי אופנוע ותיקים ובעלי עבר של פציעות מתאונות דרכים, נוהגים להתקשר למשרדינו לצורך קבלת ייעוץ טלפוני ראשוני, כבר ממקום התאונה, כשהם עדיין שרועים ומדממים על הכביש והאמבולנס טרם הגיע. זו הדרך הנכונה למקסם את הזכויות של הפצועים מהתאונה. 

 

בייעוץ ראשוני, שניתן על ידי עורך דין לתאונות דרכים רק לאחר מס' שבועות לא תמיד ניתן לתקן את הטעויות של הנפגע שכבר נעשו בתום לב בשבועות הראשונים בתקופה שלפני קבלת הייעוץ מעוה"ד.    

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באזרחי, ביטוח לאומי, גישור, דיני עבודה ועוד...
מתמחה בדוחות משטרה, דיני נזיקין, דיני תעבורה, עבירות תנועה ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (2)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (100)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (10)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: