כתבות | דיני משפחה

הדרכים שבהם ניתן להינשא ולהתגרש בישראל

| מאת: עורך דין אפרת אביב

נישואין וגירושין הם נושא מורכב במדינת ישראל, בעיקר בשל כפיפותם לדין הדתי-אישי שחל על בני הזוג. אך האם קיימת חובה להינשא על פי הדין הדתי-אישי? מה הדין במקרה שבו בני זוג מבקשים להינשא במדינה זרה? ומה קורה במקרה שבו זוג שנישא במדינה זרה, רוצה להתגרש? מה ההבדל בין ידועים בציבור לזוגות נשואים? על כל השאלות האלו נשיב במאמר שלהלן, שתכליתו להציג את האפשרויות לקיים חיי נישואין או דומים לכך במדינת ישראל ואת האפשרות להתגרש בכל מקרה וכל זאת לנוחיותכן/ם הגולשים והגולשות, להלן:

נישואין וגירושין בישראל
חוק שיפוט בתי הדין הרבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג - 1953, קובע כי במדינת ישראל נישואין וגירושין ייערכו על פי דין תורה. כלומר, יהודים המבקשים להתגרש, ייאלצו לפנות לבית הדין הרבני ולהגיש תביעת גירושין. 

נעיר גם כי אכיפת הדין הדתי-אישי על ענייני הנישואין והגירושין במדינת ישראל, יוצרת לא פעם סיטואציות מעט מוזרות. לדוגמא, בני דתות שונות בישראל אינם יכולים להינשא בארץ מבחינה פורמאלית. כך גם בני זוג בני אותו המין. בקרב יהודים ישנם מקרים שבהם יחול על בני זוג מסוימים איסור חיתון, כמו לדוגמא במקרה של כהן וגרושה, או במקרה של ממזרות. במקרים כאלו, הנישואין לא יהיו מוכרים. 

נישואין בארץ מוכרים בהתאם לדתם האישית של בני הזוג. בני זוג יהודים נישאים לפי הדין הדתי ובני זוג לא-יהודים נישאים על פי דיני דתם האישית. יחד עם זאת, בישראל אין הכרה בנישואין אזרחיים. לכן נשאלת השאלה, איזו אפשרות עומדת לבני זוג שלא מעוניינים להינשא בארץ בהתאם לדין הדתי. על כך בהמשך. 

נישואין במדינה זרה

ישנם מקרים שבהם בני זוג בישראל אינם מעוניינים להינשא בארץ, אם מטעמים אידאולוגיים הנוגעים לחוסר רצון להיות כפוף לדין הדתי (הארכאי, לדעת לא מעטים), או במקרים שבהם בני הזוג אינם יכולים להינשא במדינת ישראל, משום שהדין הדתי-אישי שחל עליהם לא מאפשר זאת. לכן, האפשרות שקיימת לאותם בני זוג, היא להינשא במדינה זרה. האפשרות הזו הפכה להיות שכיחה מאוד בשנים האחרונות. בני זוג רבים נוסעים למדינות זרות כמו קפריסין, צ'כיה ועוד, כדי להינשא. 

מבחינת הדין, בית המשפט העליון הכיר בכך שבני זוג יכולים להינשא במדינה זרה ואז, בחזרם ארצה, להירשם במשרד הפנים בתור זוג נשוי לכל דבר ועניין. האפשרות הזו גם הוכרה לגבי בני זוג מאותו המין. יחד עם זאת, תנאי לרישום במשרד הפנים הוא, שהנישואין מוכרים על פי דיני המדינה הזרה שבה נישאו בני הזוג. 

גירושין לאחר נישואין בחו"ל 

לאחר שהסברנו, כי דרך אחת להינשא בארץ היא הדרך הפורמאלית, כלומר על פי הדין הדתי-אישי שחל על בני הזוג ולאחר שהסברנו שישנה אפשרות להינשא גם במדינה זרה, נתייחס לשאלה מהותית והיא: מה הדין כאשר בני זוג שנישאו במדינה זרה, רוצים להתגרש. 

במקרה כזה, התשובה מתחלקת לשתי סיטואציות. הסיטואציה האחת היא, כאשר מדובר בבני זוג שמראש היו יכולים להינשא בארץ לפי הדין הדתי-אישי. במקרה כזה יהיה על בני הזוג להתגרש על פי הדין הדתי-אישי שחל עליהם. דהיינו, יהיה עליהם להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני. 

הסיטואציה השנייה נוגעת למקרה שבו בני הזוג שנישאו בחו"ל לא היו יכולים להינשא בארץ לפי הדין הדתי-אישי. במקרה כזה, אם הם ירצו להתגרש, יהיה עליהם להגיש תביעה להתרת נישואין, לבית המשפט לענייני משפחה. 

ידועים בציבור 

אם אינכם מעוניינים להינשא בארץ לפי הדין הדתי-אישי ואינכם מעוניינים להינשא במדינה זרה, אתם תמיד יכולים להישאר כאן בארץ ופשוט לקיים חיים משותפים, בתור ידועים בציבור. נסביר - ידועים בציבור הם בני זוג לכל דבר ועניין המקיימים משק בית משותף ואין שום הבדל ביניהם לבין זוג הנשוי באופן פורמאלי. במהלך השנים, הפסיקה וגם החקיקה הרחיבו יותר ויותר את הזכויות המוענקות לידועים בציבור. כך לדוגמא, ידועים בציבור זכאים לרשת איש את רעהו, זכאים לזכויות סוציאליות, זכאים להירשם כמוטבים בהסכמי ביטוח וכן זכאים למעשה לכל זכות שזכאים לה זוגות שנישאו באופן פורמאלי. 

לרוב, כדי להכריע האם בני זוג מסוימים הם אומנם ידועים בציבור, יש לבחון האם אכן הם קשרו את גורלם איש עם רעהו וכן האם הם מקיימים משק בית משותף. כל מקרה נבחן לגופו, אך מבחינת הדין, אין כמעט שוני בין ידועים בציבור לזוגות נשואים. 

לסיכום:
ענייני נישואין וגירושין במדינת ישראל הם עניין מורכב. לכן, אם אתם מתלבטים או מעוניינים לבחון את האפשרויות העומדות לרשותכם/ן, אנו נמליץ לפנות לעורך דין משפחה, אשר יוכל לסייע לכם ולייעץ בהתאם.    

תגובות
אין תגובות למאמר
מתמחה באזרחי, גירושין, דיני עבודה, דיני חברות ועוד...
מתמחה בגישור, גירושין, דיני ירושה, דיני משפחה ועוד...
אגודות שיתופיות (1)
אזרחי (29)
אימוץ (3)
אלימות (7)
אפוטרופסות (2)
אפוסטיל (1)
ביטוח לאומי (27)
גירושין (27)
גישור (5)
דוחות משטרה
דיני בוררות (1)
דיני בידור ותקשורת
דיני ביטוח (4)
דיני בנקאות (24)
דיני זקנה
דיני חברות (32)
דיני ירושה (35)
דיני מחשוב (2)
דיני מיסים (192)
דיני משכנתאות (2)
דיני משמעת
דיני משפחה (44)
דיני נזיקין (12)
דיני עבודה (27)
דיני פנסיה (1)
דיני צבא (2)
דיני רשויות מקומיות (1)
דיני תעבורה (16)
הוצאה לפועל (11)
זכויות יוצרים (2)
חוות דעת רפואית (1)
חוזים (8)
חלוקת רכוש (3)
חנינות
חקיקה (1)
חקירות בינלאומיות (1)
חקירות פרטיות
טוען רבני (5)
ייעוץ ביטחוני
ייעוץ בינלאומי (16)
ייעוץ שוטף
ייצוג חברות
יישוב מחלוקות
כונס נכסים (2)
כללי (85)
לשון הרע (1)
מזונות (4)
מיסוי מקרקעין (11)
מס הכנסה (9)
מע"מ (2)
מעמד אישי (8)
מקרקעין (24)
משמורת ילדים (1)
משפחות שכולות
משפט חוקתי
משפט מינהלי (1)
משפט מסחרי (2)
משרד חקירות (1)
נוטריונים (8)
נזיקין (5)
נישואים אזרחיים (2)
נכי צה"ל ומערכת הביטחון (1)
נפגעי שואה (1)
סימני מסחר
סמכות בינלאומית (1)
עבודות שירות
עבירות ביטוח
עבירות מין (2)
עבירות צווארון לבן
עבירות רכוש
עבירות תנועה
עובדים זרים (4)
עורך דין אזרחי
עורכי דין כללי (3)
עורכי דין פלילי (21)
עיזבונות (3)
ערעורים
פטנטים (7)
פלילי (101)
פסילת רישיון (1)
פשיטת רגל (4)
קטינים
קניין רוחני (4)
רישום חברות (3)
רשלנות רפואית (13)
שוק ההון (6)
שירותים משפטיים (11)
שלום בית (1)
שרות רפואי (4)
תאונות אישיות (1)
תאונות דרכים (19)
תאונות עבודה (3)
תאונות תלמידים
תביעות כספיות (4)
תכנון ובניה (3)
תצהירים
קישורים מומלצים: